Sunday 4 December 2011

De Balie, Art of the Revolution (9,10, 11december 2011)


Tunesië: democratie onder de microscoop
We zijn bijna een jaar na de eerste tekenen van de Arabische lente. Vorig jaar december, toen de jonge Mohammed Bouazizi zichzelf offerde, kon niemand geloven dat de paar woedekreten van een gemarginaliseerde gemeenschap in het binnenland van Tunesië het begin zouden zijn van vele omwentelingen. De Jasmijnrevolutie werd groter en heette opeens de Arabische lente. Landen als Egypte, Libië, Syrië en Jemen roken ook de vrijheid. Wij stellen voor terug te blikken op het afgelopen jaar. Met behulp van korte documentaires kijken we binnen bij een volk dat een veranderingsproces ondergaat.
In een jaar tijd, is er heel veel gebeurd. Op 14 januari ging Ben Ali op de vlucht, na een dictatuur van 23 jaar. Er volgde een periode van chaos die de aangekondigde verkiezingen van juli verhinderde. Ze vonden een paar maanden later plaats, op 23 oktober. Inmiddels is een grondwetgevende vergadering aan de slag gegaan om een nieuwe en democratische grondwet voor het land te schrijven. De leden moeten luisteren naar de wil van het volk.
Het afgelopen jaar zijn ook kunstenaars en filmmakers aan het werk gegaan om de dromen en toekomstverwachtingen van hun landgenoten te formuleren. Samen met De Balie willen we deze energie laten zien en ook duiden. We kijken naar beelden van de eerste dagen na de val van het regime (lente), en beelden van een paar maanden later als de rust lijkt teruggekeerd (zomer). Tenslotte zal dit filmprogramma ons helpen om een analyse te maken van de verkiezingsuitslag (herfst).
De cirkel is rond. Maar zal het allemaal levensvatbaar blijken? En wordt Tunesië een echte democratie? Of is het slechts een vicieuze cirkel? En is het land op weg naar een nieuwe dictatuur?

Aanwezig zijn :
Ridha Tlili is een belangrijke exponent van de jonge generatie Tunesische filmmakers. Al voor de revolutie nam hij met een groep collega’s deel aan het debat over de vernieuwing van de Tunesische cinema. Dat deed hij via de Vereniging Aktie voor de Cinema. Na de val van de dictatuur, richtte hij het Festival van de Revolutie op. De eerst editie vond afgelopen juli plaats. Revolution under 5’, zijn eerst lange documentaire, is momenteel op vele Europese festivals te zien.
Hassouna Mansouri is filmcriticus en onderzoeker culturele studies. Hij levert regelmatig bijdragen aan kranten en tijdschriften in het Arabisch, Frans en Engels. Hij is actief in internationale filmorganisaties, zoals de internationale organisatie FIPRESCI. Hij publiceerde eerder het essay: ‘De identiteit, of een neiging van de Afrikaanse cinema’. Zijn tweede boek is ‘Het geconfisqueerde Beeld’, en een derde is in voorbereiding: ‘Zij zullen zichzelf niet
vertegenwoordigen’. Als academicus is hij geïnteresseerd in theorieën van interpretatie en de kwestie van ‘anders-zijn’.

Erkan Yigit is werkzaam als adviseur. Hij heeft in Frankrijk sociologie afgestudeerd. In Amsterdam heeft hij verschillende projecten opgesticht (participatief theater) en advies takken gevoerd (allochtoonondernemingschap).

No comments:

Post a Comment