Friday 6 May 2011

Cinema tegen fundamentalisme in Tunesië


Een van de laatste nieuwsberichten over Tunisie is over Nouri Bouzid, de beroemde filmmaker. Wij hebben in de Balie op 9 februari een clip van zijn film vertoond. Hij is door de Tunesische islamisten met de dood bedreigd. Dit is niet de eerste keer. Vroeger was het informeel, op Facebook, door onbekende personen. Maar dit keer is het publiek en met de steun van de islamitische partij Ennahdha. Nu is het een vecht/polemiek tussen hem en de genoemde partij. Dit komt omdat hij de idee van scheiden tussen religie en politiek in zijn cinema verdedigt.
Een van zijn projecten, tijdens de revolutie, was een workshop met studenten van een filmschool. Het resultaat is heel interessant. In de korte films (van 7 tot 10 minuten) zien we de atmosfeer van een paar dagen voor de 14e januari en de dagen van net daarna. Je hoort wat voor debatten in de straten van Tunis en in de media worden gevoerd, en hoe het was om de tong opeens vrij te voelen. Over welke onderwerpen discussieerden mensen? Politiek, moraal, vrijheid, media, toekomst… alles. Maar wat ik echt bijzonder vond, is dat alles is gezien door de ogen van de jeugd .
In de films kunt je zien wat er nu in Tunesië gebeurt voor de deadline van de verkiezingen van Juli waar een heel nieuwe grondwet zou worden geadopteerd. Wat kunnen we verwachten? Wordt Tunesië een voorbeeld van een echt nieuw politiek system? Waar gaat het heen? Naar een retrograde regime en een obscurantist gemeenschap of een progressieve en post-islamitische republiek?

No comments:

Post a Comment